Amics meus, la creativitat dels Ferran Adrià i Arzak d'aquest món ha passat de ser un bé escàs a una constant adjacent a qualsevol dels nostres moviments. Aquí tots som cuiners creatius; cuiners d'un quadre, cuiners d'un llibre, cuiners de la nostra llar, cuiners de les nostres obstinacions i fins i tot cuiners de les finances.
Si el cap demana que els costos del traspàs del negoci vagin imputats a aquesta UNITAT i que a més malgrat l'enorme càrrega de costos obtingui beneficis, doncs el laboratori financer s'engega perquè així sigui. La paella de disseny s'encarrega del plat base, carregant i abonant comptes tallats a cercles i treballades en un oli balsàmic que ofega els sentits. El jaç de pasta fullada a força de deure i haver es treballa amb amor suprem amb el vell corró; són els millors. La batedora munta la nata de pèrdues i guanys i la màniga pastissera crea uns rínxols multicolors que emborratxen els nostres ulls. Comencen a aparèixer els homes del sifó, que reguen amb una escuma d'ingressos extraordinaris la crema dolça dels ingressos operacionals i tot adornat amb un fil de caramel amb gust de partida compensatòria. De segon toca un mar d'actiu i una muntanya de passiu. Passem per la peixateria i recollim uns quantes llicències, concessions, patents i actius fixos, però no hem d'oblidar-nos del suculent intangible amb els seus més i els seus menys en participacions per a regar-los a la cassola amb un escumós circulant de collita noble i comptes per cobrar. I a la botiga de verdures els sentits s'emborratxen amb les crudités de capital, reserves i provisions. Compensem el mar amb aquesta muntanya tan apetitosa, primer uns cabdells de fons propis daurats i cruixents a l'instant i després una capa espumosa però molt fina de creditors.
A casa, la cocota es cobreix amb una deliciosa capa de salsa de fruites de la passió i s'assaona la raó amb una mica d'alegria per a ofegar lentament aquesta delícia, un jaç d'obstinació i forces i un toc generós d'amor. L'au es rega amb salsa lleugera de suor i llàgrimes i s'adoba amb una mica de lletres rudes. Però les postres són el millor; després d'un segon amb tocs avinagrats arriba la coronació de l'èxit; una aurèola de dolçor per als sentits. Tartaletes farcides de crema d'esperança i perdó amb fruits de penediment finament triturats perquè el paladar no sofreixi i finalment un caramel de respir, sol i vida.
L'artista reprèn la seva obra mestra amb un entrant en una combinació de do, re, sol, si en la quarta vuitena, aguda i dolça; àvida d'alegria i vida, malgrat l'obstinació de la segona vuitena per cobrir l'ambient de tristesa i decadència. És una lluita sense igual; el primer plat deixa que la mà dreta en clau de sol comenci amb unes discretes negres i l'esquerra en clau de fa en la seva obstinació pusil·lànime entona ja les corxeres i després una blanca amenaçadora; recorda't estic aquí i mentre tu respires a força de semicorxeres jo t'ataco amb una de quatre temps. Però SOL ni s'immuta i segueix a la seva, ara són les fuses una vuitena més amunt do, mi, do, mi, fa sostingut i Fa amb un do, do, do, do. I la lluita impregna la simfonia i l'artista deixa que les seves mans discuteixin fins que esgotant les seves forces, SOL i FA desisteixen; fi del segon plat. Arriba l'harmonia, s'acosta la pau i l'èxtasi s'apodera de l'obra. Ara el mariner navega a la deriva i lluny a l'infinit s'albiren les postres. I el bandoler desapareix i la princesa amb llavis de maduixa abraça l'amor amb la cullereta.
Desitjo que la creativitat enteli els nostres instints i els nostres plats, que la humanitat lluiti pels àpats deliciosos d'ingressos extraordinaris, la crema dolça d'ingressos operacionals, les crudités de capital, reserves i provisions, la salsa de fruites de la passió i la mica d'alegria, la crema d'esperança i perdó amb fruits de penediment, el caramel de respir, sol i vida, l'entrant de do, re, sol, si en la vuitena aguda i dolça, les fuses una vuitena més amunt, l'harmonia i la princesa amb llavis de maduixa. No deixem que la nostra cuina sofreixi recremats, acidesa i plats agres. Posem el laboratori en marxa, siguem creatius i convincents amb els nostres plats; treballem en això amb la nostra major obstinació i triomfem amb el nostre restaurant.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada